tiistai 16. lokakuuta 2012

Laivalla Kreikkaan

Jos Italiassa tai Italiasta haluaa matkustaa laivalla, vaihtoehtoja on useita. Materasta voi mennä Bariin, josta pääsee laivalla muun muassa Dubrovnikiin (Kroatia), Durrësiin (Albania), Korfuun (Kreikka) tai Igoumenitsaan (Kreikka). Toisaalta voi matkustaa Napoliin, josta pääsee laivalla muun muassa Palermoon (Sisilia), Caprin saarelle tai Cagliariin (Sardinia).

Vuorten ympäröimä Igoumenitsa.

Minä matkustin Igoumenitsaan. Muutamia huomioita laivamatkasta. Pitää muistaa ottaa passi mukaan ja varmistaa terminaali, josta laiva lähtee. Erityisesti yksin matkustavalle laivamatkustaminen on kallista. Toisekseen matkustaminen on hidasta. Laivat matkustavat yön yli, eli lähtevät illalla ja ovat perillä aamulla.


Laivan eräs majoitusvaihtoehto, reclining seat.
Matkustaessa yön yli laivalla säästää yhden hotelliyön kustannukset. Minä testasin laivamatkalla alkeellisempaa, ja huomattavasti halvempaa, majoitusvaihtoehtoa (hinta oli silti 143 euroa edestakaisin, hyttimajoitus olisi ollut yli kaksi kertaa kalliimpaa). Minulla ei ollut omaa hyttiä, vaan nukuin niin sanotulla reclining seat -tuolilla. Se tarkoitti sitä, että eräässä huoneessa oli ehkä parisataa tuolia, joita pystyi laskemaan hieman vaakatasoon. Mahdollisuutta lukolliseen tavaransäilytykseen ei ollut. Pelkän kansipaikan olisi saanut noin satasella. Kuten mainitsin, näin säästää majoituskustannuksissa, mutta penkeillä nukkuminen oli hankalaa ja ainakin minä heräsin väsyneenä, hieman ärtyneenäkin.

Igoumenitsan satamassa saapuu tai lähtee laivoja jatkuvasti
Laiva oli aika vaatimaton, vaikkei se pituutensa puolesta lyhyt ollutkaan. Laiva oli pikemminkin lautta kuin risteilijä (laiva kuljetti paljon rekka-autoja). Kaikki ravintolat ja muut julkiset tilat olivat sijoitettu pienelle alueelle yhteen kerrokseen. Laivakauppa oli minimaalinen. Vaikka oli perjantai-ilta, tunnelma oli suorastaan seesteinen (eloa toi lähinnä Kreikan pelaama jalkapallo-ottelu, jota suurin osa laivan miehistä seurasi). Eli jos kaipaa esimerkiksi jotakin ruotsinlaivan tapaista menoa, niin täältä sitä ei löydä. Saapuessani satamaan tosin huomasin, että viereisessä terminaalissa oli isompia laivoja, risteilijöitä. Joillakin reiteillä on isommat laivat, mutta ainakin Bari-Igoumenitsa-reitillä laiva oli, kuten sanottua, vaatimaton.

Kulkukoiria oli kaikkialla.

Igoumenitsa on melko rauhallinen 15 000 asukkaan merenrantakaupunki. Kaupungissa ei ole lainkaan antiikin ajan rakennuksia tai niiden jäännöksiä. Taiteelliseen työskentelyyn kaupunki tarjoaa hyvät edellytykset, sillä työskentelyrauhaa riittää. Terminaaleja on useita ja risteilijät lähtevät tai saapuvat jatkuvasti.

Kreikan taloustilanteesta sen verran, että hintataso oli halpa. Kaksi peräkkäistä ravintolailtaa selvisin pelkillä taskunpohjille kertyneillä kolikoilla. Tämä toki riippuu siitä, minkäkokoiset taskut on. Kovasti uutisoitu talousahdinko ei näkynyt mitenkään. Paitsi siten, ja tämän kertoi minulle kreikkalainen nuori mies, että baareissa on nykyisin vähemmän naisia. Tämä johtuu siitä, että naisten on vaikeampi saada töitä, joten heillä ei ole entiseen tapaan mahdollisuuksia kuluttaa rahaa. Mukava yksityiskohta oli se, että kun tilasi baarissa jotakin, juoman lisäksi sai naposteltavaa samaan hintaan. Usein se oli pieni kulho sipsejä, mutta joissakin paikoissa sai pienen herkkulautasen.

Paluumatkalla oli sama laiva ja sama tunnelma. Yhteenvetoni laivamatkakokemuksistani on, että jos aikoo matkustaa vaikkapa Sisiliaan tai Kreikkaan, kannattaa mieluummin lentää.

Tuomo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti