Matera ja Bacilicata


Basilicatan hallinnollinen alue sijaitsee Etelä-Italiassa. Se jakautuu Potenzan ja Materan provinsseihin. Alueen luonto on mäkistä ja vuoristoista. Maaperä on osin tuliperäistä. Maastosta vuoristoa on 46,9%, ylänköä 45,1% ja tasankoa 8%. Alue on suhteellisen harvaan asuttua. Syrjäinen alue on vaurastunut ja kehittynyt myös öljykenttien ja tehtaiden lisääntymisen myötä 1990-luvulta alkaen.

Sassi

Materan kaupunki on 10 000 vuotta vanha. Alueen arvellaan olevan yksi Italian vanhimmista asutuista alueista. Kaupunki tunnetaan Sassi di Matera -alueesta (sananmukaisesti Materan kivet), joka on vuodesta 1993 lähtien ollut UNESCOn maailmanperintökohde. Kaupunginosa on rakennettu kapean jokirotkon seinämään. Julkisivut muistuttavat matalia kivitaloja, mutta sisätila jatkuu huokoisen kallion sisään. Vanhimmat asumukset ovat paleoliittiselta kaudelta, ja kivirotkon syvetessä on Sassin kaltevaan kallioseinämään kaiverrettu lisäkerroksia. Rakennuksia on viime vuosikymmeninä kunnostettu asuin- ja matkailukäyttöön.
Sassissa on asuttu yksinkertaisissa olosuhteissa 1950-luvulle asti, jolloin Italian silloinen hallitus kielsi luolien asuinkäytön. Viime vuosikymmeninä Sassin historiallinen arvo on saanut tunnustusta. Osa luolista on nyttemmin kunnostettu ja asutettu uudelleen. Sassi di Materassa on myös kirkkoja, liiketiloja ja majoitus- ja ravitsemuspalveluita.

Sassin alueella on kuvattu lukuisia Raamattuun pohjautuvia elokuvia, kuten Pier Paolo Pasolinin Matteuksen Evankeliumi (Il vangelo secondo Matteo, 1964) ja Mel Gibsonin The Passion of the Christ (2004).

Myös John Mooren The Omen (2006) kuvattiin Materassa. Sassin alue tuli valtakunnallisesti tunnetuksi Carlo Levin kuvauksissa hänen kirjassaan Kristus pysähtyi Eboliin (1945).
Matera

Materassa asuu 60 000 ihmistä. Matera sijaitsee sisämaassa. Muutamia etäisyyksiä Materasta muualle Italiaan: Torino 1000km, Milano 940km, Rooma 450km, Napoli 250km ja Bari (jossa on lähin lentokenttä) 60km.

Matera on Oulunsalon ja sitä kautta uuden Oulun ystävyyskaupunki. Oulusta Materaan on 4000 kilometriä.

Matera on ehdolla Euroopan vuoden 2019 kulttuuripääkaupungiksi.


Myös Youtube-palvelusta löytyy useita videoita Materasta ja Sassista. Tässä niistä yksi.