torstai 26. joulukuuta 2013

Tapahtumia Materassa


Tapahtumia Materassa

21. marraskuuta 2013

ÄÄNIÄ HÄMÄRÄSTÄ HUONEESTA

Mitä on tuo säännöllisessä rytmissä toistuva ääni pimeässä talossa - saako sen aikaan ihminen vai kone? Naputus jatkuu monta tuntia. Oviaukko josta ääni kuulostaa tulevan, on hämärä. Jari kuvaa tummentuvaa kattojen maisemaa. Siellä täällä ikkunoissa syttyy jo valo.

Oviaukkoon on tullut joku seisomaan. Olemme juuri päättäneet lähteä katsomaan, mistä koputus syntyy. Mies palaa työhönsä ja nakutus jatkuu. Se on siis ihminen, joka äänen saa aikaan.

Laskeudumme alas portaita. Mies on palannut oviaukkoon. Sanon hänelle 'Buena Sera', ja hän vastaa. Ohimennessämme kurkistan huoneeseen saadakseni selville, mitä hän tekee. Kävelemme portaita yhä alaspäin; kattojen laaksossa valopisteet alkavat erottautua kirkkaasti. Takaisin palatessamme vilkuilen uudestaan huoneeseen josta ääni tulee ja mies työskentelee: näen että hän tosiaan tekee työtään melkeinpä pimeässä huoneessa ja vasaroi jotain, josta en erota mikä se on.

Kiipeämme portaat ylös takaisin kadulle ja suuntaamme pieneen kauppaan ostamaan ruokaa. Vihdoinkin kauppa on auennut siestan jälkeen. Ostamme yrmeän oloiselta myyjältä juustoa ja aineksia päivälliseen. Päivällinen onnistuu hyvin: yksinkertaista ja tuoretta.

Tänään olemme juoneet päiväkahvin Quarto Storto – nimisessä kahvilassa, istumme ulkona, niin kuin myös illalla kun käymme residenssiä lähellä olevassa ravintolassa. Siellä meille tarjoillaan ystävällisesti Rosso Moretti-olutta ja tarjoilijattaren alaluokkalainen poika keikkuu baaritiskin tuolilla ja lukee läksyjä. Kun istuimme ulkona melkein palellen, poika ja äiti juttelevat keskenään. Me puhumme ajasta ja vallasta ja toistamme aiemmin päivällä kertaamiamme italiankielisiä viikonpäivien ja kuukausien nimiä, ja lukusanat yhdestä sataan. Täällä on hiljaista.23. marraskuuta 2013

SIMONEN KAAKAO

On lauantai-ilta ja sataa vettä. Päätämme lähteä kahvilaan juomaan kahvit ja leivokset. Materan Schiuma -kahvilassa (jo vuodesta 1946) on mielikuviemme vanhan ajan kahvilan ulkonäköä ja monet ihmiset näyttävät viettävän siellä lauantai-illan herkuttelu- ja seurusteluhetkeä.
Meidät ohjataan yläkertaan ja istumme siellä pöytään. Kohtelias miestarjoilija tuo meille juomalistan ja valitsemme sieltä cappucinot ja yhden briossin, jaettavaksi.

Viereiseen pöytään saapuu perhe: isä, äiti ja sievä pieni tytär. He ovat tarjoilijalle ennestään tuttuja, koska tarjoilija tervehtii tyttöä nimeltä. Nyt mekin tiedämme, että hän on Simone. Perhe tilaa kahvit, lautasellisen keksejä ja Simonelle kupin kaakaota. Kaakao tarjoillaan espressokupin kokoisesta kupista.Tyttö katselee uteliaasti ympärilleen, ja osoittaa sormellä meitä. Hän juo kaakaota ja suu sotkeutuu. Perhe lähtee nopeasti ja jättää jälkeensä puoli lautasellista keksejä.

Väki vaihtuu ja läheiseen isoon pöytään kertyy joukko keski-ikäisiä naisia, jotka eloisasti elehtien seurustelevat keskenään.

Kadulla ja aukiolla seurustelevat pienet vanhojen miesten ryhmät. Heillä on kauniit silmät ja isot komeat sateenvarjot. Katujen sateesta märkä kivetys kiiltää ja me kävelemme varoen. Emme ole, toisin kuin nuo miehet, tottuneet liukkaisiin kiviin ja on vaikea arvioida, kuinka nopeasti voi kulkea kaatumatta. Simonekin oppii kulkemaan Materan kadulla huolettomasti. 
 


28. marraskuuta 2013

ELÄVIÄ SIELUJA

Iltakävelyllä Vittorio Veneto piazzalla kohtaa monenlaisia eläviä olentoja. Hyvin pukeutuneet vanhat miehet kokoontuvat iltasella kolmen tai neljän miehen ryhmissä aukiolle seisomaan ja juttelemaan. Mietimme ovatkohan he tunteneet toisensa koko elämän, vai vasta vanhoina hyvin pukeutuneina herroina alkaneet viihtyä toistensa seurassa kun vaimot ovat ties missä; mietimme ovatko naiset kotona illallista laittamassa.
Tämän viikon päivinä aukiolle on laitettu jouluvaloja. Työmiehet ovat ajaneet piazzalle milloin mitäkin valaistuksen osaa kuljettaen. Nyt on jo pylväät tähtineen aseteltu ja tänä iltana vedetään vaijerit joihin tulee köynnökset.

Tänä iltana aukiolla liikkuu mustavalkoinen koira, jonka kaulassa roikkuu nyhrääntynyt kuljetusremmi. Selvästikin se etsii isäntäänsä. Muistelen nähneeni koiran kadulla asuvan vanhan miehen kupeessa, peitolla makoilemassa. Tänä iltana iso koira kulkee aukiolla edestakaisin; se vaikuttaa silta kuin ei kuulisi eikä näkisi mitään ympärillä olevaan vaan keskittyy ottamaan hajun ja löytämään kadonneen isännän.

Yhdellä aukiolta lähtevistä kaduista on pienoismallien kauppa, josta menemme ostamaan miniatyyriesineitä valokuvien rekvisiitaksi ja lahjaksi kummilapselle. Kauppa on pullollaan ihmisiä, jotka hakevat tarvikkeita jouluseimiä varten. Kaupan hyllyillä on kymmeniä erilaisia pikkuruisia hahmoja jouluseimen tapahtumia varten. Kauppa on nimeltään 'Grande Emporio Morelli' (vuodesta 1883).

Kun tulemme ulos kaupasta katselemme kadun toiseen päähän, jonne kulkurin koira aiemmin oli asettunut makaamaan, keskelle katua. Sieltä emme sitä enään väkijoukon seasta erota. 

 


Eija Hirvonen
Jari Haavikko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti