Hyödyllistä tietoa

HYÖDYLLISIÄ NETTISIVUJA

http://www.sassidimatera.it/english/index.htm
Sassia esitteleviltä nettisivuilta löytyy valtavasti tietoa, myös englanniksi, muun muassa historiasta, tapahtumista ja ravintoloista. Sivustoon kannattaa ehdottomasti tutustua.

http://www.sassilive.it
Sivusto on vain italiaksi, mutta sieltä löytyy tietoa mm. Materan tapahtumista.

Ulkoministeriön tietopaketti
Ulkoministeriön sivuilta löytyy Italiasta tietoa. Se kannattaa lukea. Sivuilla esitellään Italiaa yleisesti, mutta siitä löytyy hyödyllistä tietoa myös Materaa ajatellen.

ITALIAN KIELEN OPISKELU

Italialaiset ovat ystävällisiä ja juttelevat italialaiseen tyyliin mielellään, mutta valtaosa heistä puhuu huonosti englantia (kaikki eivät puhu ollenkaan), joten italian osaaminen auttaa paljon, niin kanssakäymisessä kuin asioimisessa.

Jos haluat opiskella italian perussanastoa ennen matkaa, apua löytyy täältä. Esimerkit ovat englannista italiaksi. Sanoja klikkaamalla kuulee, miten ne äännetään.

Residenssistä löytyvästä Italia-matkasanakirjasta löytyy lauseita moneen lähtöön (mm. kanssakäyminen, matkustaminen sekä ravintolasanasto), jos sitä muistaa kuljettaa mukana.

JUOMAVESI

Materassa hanavettä voi juoda. Jos matkustat Italiassa, varmista, voiko paikkakunnalla juoda vettä, sillä kaikkialla hanavesi ei ole juomakelpoista.

SIESTA

Italialaiset viettävät siestaa, joten käytännössä mikään liike tai kauppa ei ole auki klo 13-17. Monet ravintolat ovat auki myös siestan aikana.

RUOKAKAUPAT

Pieniä erikoisputiikkeja, joissa myydään esim. juustoja, lihaa tai leipää, löytyy sieltä täältä. Aamupäivisin kannattaa mennä Via A. Persion varrella olevalle torille ostamaan kaikenlaista tuoretta, kuten vihanneksia, hedelmiä, lihaa ja kalaa.

Varsinaisia supermarketteja on lähellä joitakin:
Divella Issimo, Via Spine Bianche
Supermercato Diva, Piazza Sedile
Diva, Via Annunziatella 51 (sisäpiha)
Superemme, Via D. Ridola 77

Sunnuntaisin supermarketit ovat auki klo 9-13.

LIIKKUMINEN MATERASSA (SASSISSA)

Sassin alue jakautuu kahteen alueeseen: Sasso Barisano ja Sasso Caveoso. Niiden välissä on kukkula, jolle on rakennettu Duomo-katedraali. Residenssi sijaitsee Sasso Barisano -alueella.
Materassa kaikki, varsinkin Sassin alueella, ovat kävelymatkan päässä, joten lähiliikennettä kuten bussilinjoja ei ole. Mutta kannattaa muistaa, että hurjien korkeuserojen takia lyhin reitti ei välttämättä ole nopein tai miellyttävin, koska edessä saattaa olla jyrkät portaat ja rakennusten välissä mutkittelevat kujat. Usein pääkatujen (Via San Biagio ja Via del Corso) kautta kulkeminen on helpointa, samalla välttää portaissa ja pienillä sokkeloisilla kujilla liikkumisen. Toisaalta, jos ei ole kiirettä, voi myös kierrellä pikkukujia ja katsoa mitä löytyy. Mutta monesti pienet kujat päättyvät umpikujaan. Sassin alueella ei voi eksyä ainakaan kovin kauas, vaikkei ihan koko ajan pienellä kujalla tietäisikään, missä tarkalleen ottaen on juuri nyt. Pienen kävelyn jälkeen taas hahmottaa sijaintinsa. Toki ainakin alkupäivinä, kunnes kaupunki tulee tutuksi, kartta kannattaa olla mukana.

MATKUSTAMINEN ITALIASSA

Bussi

Bussilla matkustaminen on halpaa. Italiassa on useita eri bussifirmoja. Ei olemassa yhtä ainoaa sivustoa, josta löytyisi kaikki yhteydet. Materasta pääsee bussilla eri paikkakunnille.

Joskus lipun voi ostaa bussista, mutta se kannattaa ostaa etukäteen Kronos Viaggi e Turismo -liikkeestä (Piazza Matteotti 8).

Esimerkkejä:
Jos haluaa hiekkarannalle, lähin kohde on Metaponto (Lido). Sita-yhtiön aikatauluja löytyy täältä.
Jos haluaa Roomaan, Liscio-yhtiön aikataulut löytyy täältä.

Juna

Materassa on myös juna-asema, mutta junalla pääsee vain Bariin. Kyseessä on FAL-juna (Ferrovie Appulo Lucane). Sivulta löytyy myös bussiaikatauluja. Juna on junaksi melko pieni, noin raitiovaunun suuruinen. Matkustaessa FAL-junalla Barista Materaan, tulee varmistaa, ettei junaa tarvitsee vaihtaa Altamurassa (joskus junaa pitää vaihtaa, vaikkei aikataulussa niin luekaan).

Toinen vaihtoehto on mennä bussilla Ferrandinoon (asema Ferrandina-Pomarico-Miglionico) ja jatkaa sieltä junalla eteenpäin. Italian juna-aikataulut löytyvät Trenitalian sivuilta.

HUOM! Junalippu pitää aina muistaa leimata asemalla ennen junaan nousua.

Autonvuokraus

Julkiset yhteydet eivät aina ole kaikkein kätevimpiä. Jos aikoo matkustaa paljon eri paikkakunnilla, varsinkin maaseudulla tai pienille paikkakunnille, autonvuokraaminen on suositeltavaa.

Vuokrahinnat vaihtelevat autosta ja yhtiöstä riippuen, mutta suuruusluokka pienen henkilöauton vuokrasta on noin: 20-30e/päivä, 120-170e/viikko ja 500e/kuukausi.

Autonvuokraus firmoja on useita. Auton voi vuokrata Materasta esim. Europcarista, Avikselta tai Auto Okaylta tai jo Barin lentokentältä.

Lentäminen

Barin lentokentän kotisivut löytyvät täältä. Barista pääsee lentämällä mm. Torinoon, Genovaan tai Palermoon, mutta myös ulkomaille, kuten Barcelonaan tai Budapestiin.

Laiva

Jos Italiassa tai Italiasta haluaa matkustaa laivalla, vaihtoehtoja on useita. Materasta voi mennä Bariin, josta pääsee laivalla Kroatiaan, Albaniaan, Montenegroon tai Kreikkaan. Toisaalta voi matkustaa Napoliin, josta pääsee laivalla Italian saarille.
Laivamatkustaminen on varsinkin yksin matkustavalla kallista. Laivat matkustavat yön yli, eli lähtevät illalla ja ovat perillä aamulla.
Taksi

Taksin voi Materassa tilata numerosta 0835 382341. Lisätietoa täältä. Italian maanumero on +39.

RAHANKÄYTTÖ

Materassa on joitakin liikkeitä, joissa voi maksaa kortilla, mutta varmuuden vuoksi kannattaa aina olla käteistä. Ja varsinkaan maaseudulla liikkuessa, ei pärjää ilman käteistä. Lähin pankkiautomaatti on Banco di Napolin (Piazza Vittoria Veneto) automaatti Via del Corso -kadun puolella. Pankkiautomaatteja on siellä täällä.

APTEEKKI

Apteekkeja on muutamia. Niitä löytyy esimerkiksi:
Via Lucana 57
Piazza Pascoli Ridola (Via Dante 33)

SAIRAALA

Jos tarvitsee mennä sairaalaan, on mentävä Azienda Sanitaria Locale di Materaan, Via Montescaglioso -kadulle.

TURISTINA MATERASSA

Erilaisia turisti-infoja on pitkin kaupunkia. Lähin, Informazioni Turistiche, sijaitsee Piazza Vittorio Venetolla. Osa järjestää maksullisia opaskierroksia (20-25e) tärkeimpiin kohteisiin.

Halutessaan voi myös osallistua kiertoajelulle. Oululaisille tuttu Potnapekka ajaa myös Materassa. Lähtöpaikkoja ovat Piazza Vittorio Veneto ja Piazza S. Pietro Caveoso.

KAHVI

Jos haluat kahvilassa suomalaisille tuttua kahvia, tilaa american coffee. Muuten saat cappuccinon tai jotain muuta sellaista.

SAUNA

Jos Materassa kaipaa saunaan, vaihtoehtoja ei ole kovin montaa. Ehkä paras vaihtoehto on mennä Palazzo Gattini -hotellin kylpylään (sijaitsee Duomo-katedraalin vieressä). Sauna pitää varata etukäteen. Hinta on 25e/hlö/tunti. Mutta ei kannata odottaa mitään kovalöylyistä saunaa. Sauna on turkkilainen. Lisämaksusta voi tilata muun muassa hierontoja. Gattini on viiden tähden hotelli ja hinnat ovat suht kalliit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti