torstai 15. marraskuuta 2012

Mietteitä Materasta

Palasin Materasta viikko sitten Kuhmoon, ja nyt lopultakin pääsen kirjoittamaan omia mietteitäni uudesta residenssistä. Vietin siellä reilut kolme viikkoa loka-marraskuussa. Residenssi oli huomattavasti tilavampi kuin oli olettanut, ja siellä oli erinomainen mahdollisuus työskennellä. Herkullisen lisämausteen - ainakin muusikolle - tuo alakerran holvisali, jonka akustiikkaa pystyimme testaamaan runoilija Tuomo Heikkisen kanssa järjestämässämme kyseisen tilan ensimmäisessä konsertissa "Poetry meets accordion". Yleisön mukaan akustiikka toimi mainiosti sekä puheen että musiikin suhteen. Materassa minulla oli kunnia soittaa resitaali myös konservatorion järjestämässä "Autunno musica" -konserttisarjassa.

Sassi on yksi erikoisimmista ja vaikuttavimmista paikoista, joissa olen ollut. Aamuinen näkymä espresson kera residenssin kuistilta toiselle puolelle Sassia on unohtumaton. Erikoisuudestaan huolimatta kaupunki ei ole vielä turisteiden pilaama. Paikalliset ihmiset ovat ystävällisiä ja avuliaita. Bussisysteemin ollessa Italiassa äärimmäisen sekava lähikahvilamme omistaja tilasi (ja tulosti) netistä minulle edulliset liput Roomaan.

Muusikolle kiinnostava paikka Materassa on luonnollisesti konservatorio, jossa on musiikkikouluosasto ja korkeakouluopetusta. Se sijaitsee kolmessa rakennuksessa kaupungin keskustassa. Minulla oli ilo tutustua moniin hienoihin ja yhteistyökykyisiin paikallisiin muusikoihin. Sen sijaan ammattiorkesteria Materassa ei ole - lähin löytyy Potenzasta, joka on Basilicatan maakunnan pääkaupunki. Potenzan orkesterin taiteellinen johtaja - samoin kuin monet orkesterin muusikoista - kylläkin on saanut koulutuksensa Materan konservatoriossa.

Työskentelyrauha residenssissä on fantastinen, ja se on tae tuloksekkaalle työskentelylle. Itse koen saaneeni kolmen viikon aikana tuloksia huomattavasti enemmän kuin vastaavana aikana "normaalielämässä".  Juuri työskentelyrauha, ystävälliset ihmiset, "siirtyminen ajassa 800 vuotta taaksepäin" ja hyvät liikenneyhteydet eri puolille Etelä-Eurooppaa houkuttelevat minua suuresti palaamaan Materaan.

Jukka-Pekka Kuusela

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti