torstai 27. syyskuuta 2012

Pioppin residenssissä


Näkymä residenssin parvekkeelta. Meri on ihan vieressä.
Saavuin maanantaina Pioppiin, Cilenton alueelle. Täällä sijaitsee Etelä-Savon taidetoimikunnan taiteilijaresidenssi. "Taiteilijaresidenssiin voivat hakea Etelä-Savon alueella asuvat taiteilijat ja taidealalla toimivat henkilöt. Residenssi sijaitsee Pioppin kylän keskustassa, kolmannessa kerroksessa ja se on tarkoitettu pitempiaikaiseen taiteelliseen työskentelyyn. Residenssi on käytössä syyskuun alusta toukokuun loppuun." Syy miksi olen täällä on se, että ehkä jatkossa tulee olemaan jonkinlaista yhteistyötä Pioppin ja Materan taiteilijaresidenssien välillä.

Pioppista löytyy myös toinen suomalainen taiteilijaresidenssi, Casa Karvonen. Casa Karvonen on maksullinen residenssi. "Taloa vuokrataan taiteilijoille, kirjailijoille, tutkijoille, kääntäjille, toimittajille ja muille kulttuurin ja tieteen alalla toimiville perheineen vähintään 2 viikon jaksoissa työskentelyä ja virkistystä varten. Tilat vuokrataan kerralla vain yhdelle 6+1 hengen ryhmälle. Kesäaikana etusijalla ovat perheet, joissa on kouluikäisiä lapsia. Vuokrat ovat vuonna 2013: 1.200 euroa/2 viikkoa ja 1.900 euroa/4 viikkoa." Valitettavasti minulla ei matkani aikana ollut mahdollisuutta tutustua rakennukseen.

Pioppi kuvattuna viereiseltä kukkulalta.
Materasta Pioppiin pääsee joko omalla autolla (noin 250km) tai seuraavasti: bussilla Potenzaan (puolitoista tuntia), sieltä junalla Salernoon (tunti ja kolme varttia), josta junalla Vallo Della Lucania-Castelnuovo-asemalle (kolme varttia). Asemalta yhteyshenkilö hakee residenssiin, koska matkaa lähimmältä asemalta on vielä kymmenisen kilometriä. Matkustin Pioppiin julkisilla yhteyksillä (puolet halvempaa kuin Suomessa) ja matka meni mukavasti. Junarata oli rakennettu ylängöille sekä vuoristoon, joten näkymät olivat vaihtelevat, kumpuilevat ja hienot. Matka-ajan käytin myös italian opiskelemiseen matkasanakirjasta (olin siis aloittanut puolitoista viikkoa sitten), koska tiesin, ettei Pioppissa juuri kukaan puhu englantia. Olin oikeassa. Onneksi italia on helpompaa ja nopeampaa oppia kuin esimerkiksi venäjää, jota viimeksi opiskelin, pari vuotta sitten. Italiassa on jonkin verran samoja sanoja kuin suomessa, vaikkakin niillä on eri merkitys (esim. nero = musta).

Hellepäivä syyskuun lopussa. Ranta on tyhjä.
Pioppi on 300 asukkaan (!) pieni kylä meren rannalla, käytännössä yhden tien varressa. Varsinkin nyt, turistikauden päätyttyä, elämänmeno oli rauhallista, esimerkiksi ravintolat olivat aika huonosti auki. Jos etsii työskentelyrauhaa, niin Pioppi on siihen erinomainen. Itse tein useita kävelylenkkejä. Lämpötila oli päivisin lähes koko ajan kahdenkymmenen viiden ja kolmenkymmenen asteen välissä, mutta noin kilometrin pituinen ranta (enimmäkseen noin nyrkin kokoista kiveä) oli käytännössä tyhjä.

Pioppissa minulle mieleenpainuvinta oli mennä viimeisenä päivänäni syrjäiselle, lohkareiselle rannalle, olla siellä yksin, kuunnella merta ja antaa ajatuksen viedä.

Tuomo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti