perjantai 19. huhtikuuta 2013

Kiven sydämmessä - Matera Sassi - taitelijaresidenssissä 25.3.-22.4.

Esitietojen jälkeen jännitti todella lähteä Materaan! Miten Pekka selviää proteesin ja rollaattorin kanssa tuossa ihmeellisessä kivisten rappujen kaupungissa. Onneksi uskalsimme! Kokemus oli ikimuistoinen!

Itse asia eli residenssitila on mahtava ja mielenkiintoinen. Suosittelen sinne löytänyttä tutkivan maisemaa rauhassa isolta parvekkeelta ja keittiön pikkupihalta.  Parvekkeelta näet duomon oikealla kädellä ja vasemmalla Sant Pietro Barisanon kirkon, kun nämä paikannat  et varmaankaan eksy enää Sassin alueella.


Saavuimme täysikuun aikaan Materaan ja palasimme täydelle kuulle Suomeen.  Duomo parvekkeelta katsottuna.

Sant Pietro Barisano parvekeelta.
Jos joku haluaa tulla residenssiin taksilla, kannattaa pyytää ajamaan kuvassa näkyvän Pietro Barisaanon (kirkko) aukiolle ja lähteä nousemaan loivasti vasemmalle kaartaen  ylös. Aukio näkyy kuvassa ja väliin jää Casa Cavan residenssi sekä ravintola (eriomainen kokki ja viinivalikoima).

Tältä aukiolta noin 50 metriä ovelle 7! Mutta tavaroiden kanssa helpompi kulkuinen.

Kun itse jouduimme käyttämään hankintareissuilla paljon taksia, meille syntyi ensireissusta asti luottosuhde Luigin ja Ancelan, 24 h palvelua, perheyritystaksiin.  Luigi etsi tulopäivänä kanssamme 2 tuntia osoitetta. Urheilujuhlan tuntua oli ilmassa kunnes oikeaan oveen törmäsimme! Lugin ja Ancelan taksin numero: 0835261299  tai  3332685173

Nyt he ainakin jo tietävät minne tulla ja tuoda! Jokainen reissu oli tasaraha, 10 euroa, mentiinpä isoille markkinoille lauantaina kauemmas kaupungista tai torille.  Lugi toi meidät myös Barin lentokentälle, matka maksoi 60 euroa.  Jos olisimme lähteneet linjurilla, olisimme joutuneet lähtemään matkaan klo 5.00, nyt leppoisasti ajan kanssa matkaan lähdettiin klo 9.00.

Toinen tutuksi tullut taksi eli FOTOGRAFA la tua Visita nei Sassin moto-taksi.  Pasquale Cantore kyyditsi meitä 5 eurolla koiransa Roccon kera. He tekevät nämä Fotografa –motot opastettuja kierroksia ympäri Sassia kiertäen näköaloja. Yksi tällainen kierros oli 20 e. Jotkut heistä puhuvat saksa, ranskaa, englantiakin, mutta varsinkin, jos osaa italiaa, heillä on paljon kerrottavaa. <Pasquale, 339 465655

Pasquale e tutta famiglia, Rocco-apukuski on isoin  mustavalkoinen.
Me koimme neljässä viikossa ”pikakurssina” kaikki kevään elementit; satoi, myrskysi, oli koleaa ja ihania yli 20 asteen päiviä!

Residenssissä oli tasaisen lämmintä!
Ja Sissi ja Albertto auttoivat kaikessa mitä hoksasi pyytää. Heidät löydät residenssistä 10 metriä alaspäin mentäessä Ideaman työtiloista, myös puhelinnumerot ovat eteisaulassa. 


Sissi ja Albertto – ja hommat hoituu…
 Me hoksasimme vähän turhan myöhään heidän apunsa. Mutta tiedoksi että suuren ja keskellä kaupunkia kukoistavan konservatorion lisäksi Materassa toimii keskiasteen kuvataidekoulu, joka pääasiassaan valmistaa konservointiin (feskot, veistokset…) Tämä koulu on ihan lähellä Duomoa ja sinne on mahdollisuus ottaa myös kontaktia.

Meidät esiteltiin myös kahdelle kuvataitelijalle, Pietro Gurradolle, kuvanveistäjä, jolla oma galleria Via Duomolla.  Pietro on paikallinen julkkis ja hänen töitään löytää myös katukuvasta sekä julkisista rakennuksista.  Donato Rizzin, arte trenta sette,  galleria taasen löytyy läheltä residenssiämme, Via san giovanni vecchio 37. Jos haluatte tutustua heihin kannattaa otta Ieamasta mukaan tulkki. (Dontato puhuu kyllä vähän englantiakin.) Heihin voi ennakolta tutustua osoitteista; www.pietrogurrado.com ja www.donatorizzi.com , sieltä löytyy myös heidän sähköposti ja puhelintietonsa. Heidän kanssaan varmaan voisi tutustua muhinkin taitajiin ja - jos vaikka näyttelyä ym..ajatellen.

Yritin katsella mitä toiset ovat kertoneet ja lisätä vain niitä mitä puuttuu ja itse hyväksi koin. TORIn löydät kävelemällä Piazza Vittrio Ventolle ja suunnistamalla kulmittain vastapäätä Infopisteen kioskia olevalle kadulle (Via A.Persio). Hetikohta on pieni tori ja sen laidoilla kaikki kaupat; leipä, maitotuotteet ym… torilta saa aina tuoretta, suoraan maaseudulta tutotuja kasviksia, hedelmiä, kalaa ym…Tori auki klo 13.00, joten aamuinen lintu parhaat jyvät nokkasee… Samaiselta torilta lähtee katu ihan Infokioskin takaa, jolta löytyy ainakin kuvantekijöille tarpeellisa pikkupuoteja (Via Delle Beccerie).

Isän (90v) ja pojan pitämä puoti näyttää ulospäin askartelu- tai ? Mutta sieltä saa lähes kaikkea; hiomapaperia, viiloja, talttoja, maalarin- ym..teippejä, nastoja, teholiimoja, kipsiä, lamppuja, sähkötarvikkeita… ja pieniä terrakottahahmoja. Todella hauska ja ihmeelinen sekatavara
puoti tekeville käsille!

Kun jatkat matkaa (noin 20mt) löydät kirjakaupan, jossa myös taidetarvikeita. Luonnoslehtiöistä akvarelli- ja syväpainopapereihin, akryyleistä hiiliin ja liituihin. Näiden väliin jää monta kivaa pikkupuotia ja Suorankaupan Afrikka puoti. Via Delle Becceriin päässä Pazza Sedille, jossa on musiikki-jasoitinkauppa. Vieressä voit kuunnella konservatorion musiikkiharjoituksia ja istua vaikka kulinaristisessa IArurissa, jonka antipastot ja leivät ovat taidetta!

 Materan oma vuorileipä.
Parhaat antipastot saimme La Cicina Caserecliasta joka sijaitsee via Cesaren pohjoispäässä. Ja tietenkin Malatesta, jossa viikottain musiikkiiltoja ja jossa spontaanistikkin voi syntyä pieniä musiikkihetkijä.  Mukava paikka!
    
Vain 40 mt residenssistä, heti yläkadulle tultaessa. Mus.ilmoit.ikkunoissa.
 

Syntymässä Tiinan maistuva sienirisotto!
Residenssissä on oikea keittiö ja kyllä me rokaa tehtiinkin, kuten sanottua TUOREET VIHANNEKSET! Pekka aloitti reseptiblogin keittiön tyhjään (ei niin kaauniiseenkaan) Pleksiin, jatkakaa immeiset! Ateriat oli kiva jakaa immeisten kanssa jotka osuivat meidän aikaan residenssiin! KIITÄMME MAISTUVAISISTA TIINAA, SANTTUA, MIKKOA  ja MATUA! Kuten toisetkin ovat sanoneet ON ILO  JAKAA NAUTINTOJA kuin KOKEMUKSIA! Ja vielä kiitokset Antille ja Mihkelille virkistävästä piipahduksesta! KEHOTAMME kaikkia menijöitä kurkkaamaan ensin keittiön kaappeihin ja pakasteeseen! Kuivamuonaa, paasteita ja säilykkeitä tahtoo kertyä – kaikki käyttökelpoista Ruokaa!!!!

Materan isot markkinat pidetään lauantaisin aamusta klo 14 saakka. Markkinapaikka on on noin 5 km päässä laitakaupungilla. Kaikkea! Ja tunnelma! On vielä kilpahuutajia! Me ajoimme sinne aina taksilla, mutta pussitkin menevät,  jos osaa ottaa selvää mistä ja mihin…

MATERA ja ennen kaikkea Sassi (vanhakaupunki) niin Sasso Baritsano (pohoinen vanha) kuin Sasso Caveoso (eteläonen) on todella puhutteleva paikka! Historian vuosituhannet vilistää silmissä-  ja ajatuksissa… Kivet alkavat kertoa tarinoitaan. Ei ihme että niin Pasolini kuin Mel Gipsoni ym… ovat valinneet Materan elokuviensa filmauspaikaksi!

Materassa on arkeologinen museo, jonne valitettavasti me ei osuttu aukioloaikaan. Sieltä saa selvitystä miten tämä vuorimaa ja sitä halkova syvä jokikuru on joskus syntyneet keskelle kumpuilevaa suhteellisen tasaista aluetta. On pakko ajatella niitä ihmisiä, jotka tuhansia vuosia sitten ovat valinneet tämän turvapaikakseen ja alkaneet kaivaa luoliaan pehmeästä hiekkakivestä. Elämän aikakerrokset todella tulevat rikkaasti esiin! Materaa ei voi selvittää, se pitää kokea!

Näkymiä Matera Sassin pohjoisosasta


Matera Sassia rakenetaan ja entisöidään Unescon avustuksella. Sassissa on paljon tyhjiä cassoja työttömyyden ja rakennemuutoksien jäljiltä. Hankeena on myös Euroopan kulttuuripääkaupungiksi pääseminen 2019! Toivomme todella onnea näille hankkeille!                     
Maalikko jäi ihmetyttämään miten ylimmät cassat pysyvät pystyssä kun välillä on niin paljon tyhjiä!? Maailmassa monta on…


Ja jokainen kiven kolo pursuaa kevättä! Vihreää ja kukkia!

Rakenteilla on myös residenssimme! Huikeat hulppeat tilat! Aloimme kutsua cassaa Kivisydämmeksi! (Mokkula ei jaksa toimia kaikkien muurien sisällä) Kivisydämessä itsessään on paljon  myös kertomuksia!Alkuperäiseen kallioon kaivetun kylpyhuoneen katosta löysimme noin 30fossiilia ja kasvien juuria sekä Kivisydämmen hengen, joka tervehtii suihkuun menijää. Anu ja Anja olivat jättäneet ihanasti kiitoksensa taiteena!


   
Kurikan Anjan hieno kivipiirros (piiros kivelle) löytyy keittiön syvennyksestä. Ja Arbeliuksen Anun äitiä ja lapsi (Maria?) olohuoneesta.
Minä (Marju) innostuin kokeilemaan kalkkikiveä veistopohjaksi. Etsin läheiseltä rakennustyömaalta Anjan teokselle kivi-korokkeita että se näkysi paremmin. Katseeni kohtasi sammaloituneen murikan katseen. Raahasin senkin. Kivi näyttäytyi minulle vanhana filosofina, mutta nuoreni kummasti taltan osuttua pikku fosiiliin ja nenän pienentyessä puoleen. Kävellessä unohtuu muutenkin katsomaan seiniä ja kiviä, kaikkialla kohtaavenhat meren jäljet. 1001 tarinaa!Eräänä myrskyisenä ja sateisena päivänä Pekka kävi ostamassa cassaan kitaran. Kuten huomaatte että kaikukupohjassa löytyy!!! Ilo soitella ja laulaa!

Ja josta oli iloa myös lehdistön ja TVn vieraillessa residenssissä!  Kuvassa Antti ja tulkki Tv kaastattelussa ja Pekka makuuhuoneessa. Kiitämme taidetoimikuntaa tästä ihanasta kokemuksesta! Tiedämme että Kivisydämmeen on vielä palattava takaisin!Marju Kaltila ja Pekka Viljamaa, Oulu
                                                                             

5 kommenttia:

 1. Kiitos Marju ja Pekka :) Sainpa taas takautumia palata ihaniin Materan tunnelmiin.
  Mahtavaa myös se, että residenssin "taidekokoelma" kasvaa koko ajan. Korjauksena muuten: äiti ja madonna -teoksen tekijä on Anni Arffman, ei Anu Arbelius...

  -Anja

  VastaaPoista
 2. Voi kuinka kaunis paikka! Itse olen hakemassa paikkaa joko täältä tai Espanjan residenssistä, joten nyt on tiukat valinnat edessä, kun molemmista paikoista olen kuullut vain hyvää. :)

  VastaaPoista
 3. Harmitaa, mutta tämä residenssi ei ole enä toiminnassa !!!!!!!!

  VastaaPoista